To Consider:

The function of a society is not to allow one group to oppress another. That is tyranny.

Martin Armstrong (1949-) Data journalist and former hedge fund manager

Fkassan.info

Ljudupptagning från förhandlingar vid domstolar

More
1 year 11 months ago - 1 year 11 months ago #1 by Irmeli Lyrberg
Tjuvlyssning?

I facebookgruppen Fkassan.info påstår en person att det är förbjudet att "tjuvlyssna" på förhör/rättegångar. Personen frågar om det är för att skapa fiktiva bevis och säger igen att det inte är tillåtet att tjuvlyssna på förhör/rättegångar.

vad håller ni på. Har ni tjuvlyssnat förhören?

Eller håller ni på med fiktiva/påhittade bevisning.

tjuvlyssna förhör/rättegång är inte tillåtet.

www.facebook.com/groups/366588784818249

Muntliga förhandligar och huvudförhandlingar är offentliga, förutom om domstolen bestämt att viss del eller hela förhandlingen ska ske bakom sekretess.

www.domstol.se/amnen/brott-och-straff/sa-gar-en-rattegang-till/huvudforhandlingen

På varje tingsrätts sida publiceras kommande förhandlingar, som man kan läsa på plats eller ladda ner som pdf-filer.

Det är inte olagligt att vara okunnig om vad som är offentligt eller inte. Det är nu den som påstår att det är olagligt att "tjuvlyssna" på förhör som, genom att påstå att det är en olaglig handling att ta del av allmänna handlingar som behöver uppdatera sin kunskap, istället för att sprida felaktig information om "tjuvlyssning".

Den som vill skapa fiktiva bevis behöver inte ta del av allmänna handlingar för att skapa fiktiva bevis - det går alldeles utmärkt att tex ljuga som vittne, eller påstå att något skett som inte skett.

Ljudfiler av vittnes- och partsförhör är offentliga handlingar som kan beställas från domstolar!
 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 11 months ago - 1 year 11 months ago #2 by Per Hanson
Replied by Per Hanson on topic Ljudupptagning från förhandlingar vid domstolar
Osanna uppgifter i vår Facebookgrupp

I facebookgruppen Fkassan.info påstår en person att det är förbjudet att "tjuvlyssna" på förhör/rättegångar. [. . .]

vad håller ni på. Har ni tjuvlyssnat förhören?

Eller håller ni på med fiktiva/påhittade bevisning.

tjuvlyssna förhör/rättegång är inte tillåtet.

www.facebook.com/groups/366588784818249

Här är den kommentar som jag har skrivit i vår Facebookgrupp till den person som sprider felaktig information om ljudupptagning vid domstolsförhandlingar:

du verkar vara dåligt påläst på Rättegångsbalken.

Det råder inte något förbud att spela in ljud under huvudförhandlingar dit allmänheten har tillträde. Vid åhörarplatserna finns det vanligtvis också XLR-uttag för ljudtappning.

Medborgarna kan också begära att få ta del av domstolarnas ljudupptagningar från de förhör som görs, då detta utgör allmän handling.

www.facebook.com/groups/366588784818249/posts/469842551159538/?comment_id=594275068716285&reply_comment_id=595481455262313

I stället för att ta reda på fakta har personen fortsatt att torgföra följande osanna uppgift:

man får inte tjuvlyssna. Nan får inte ha egen telefon på under rättegång. Men om nån gör det utan att domstolen vet är detta en brottslig handling. Allmänna handlingar får man ut efter att domen har fallit.

Eftersom påståendet icke är sant har kommentaren tagits bort från Facebookgruppen!

 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 11 months ago - 1 year 11 months ago #3 by Per Hanson
Replied by Per Hanson on topic Ljudupptagning från förhandlingar vid domstolar
Gällande rätt

Lagstiftningen gör åtskillnad mellan bild- och ljudupptagning i rättssalen.

www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/rattegangsbalk-1942740_sfs-1942-740

Det är förbjudet att ta upp bild i eller in i rättssalen (9 b §).

Elektronisk utrustning som åhörare har med sig i rättssalen och som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild skall vara avstängd och undanstoppad (9 d §).

Rättens ordförande får förbjuda ljudupptagning som görs av någon annan än rätten under ett förhör om det kan antas att det besvärar den som hörs (9  §).

Av ovanstående följer att det är tillåtet att spela in ljud i rättssalen med utrustning som ej kan ta upp bild. Det är endast är under förhör som rättens ordförande kan förbjuda ljudupptagning

I rättssalarna är det vanligt förekommande att det vid åhörarplatserna finns XLR-uttag för ljudtappning. För att ansluta till XLR-uttaget behöver man en kabel med XLR-kontakt till den egna inspelningsutrustningen som enbart kan spela in ljud. Genom möjligheten till ljudtappning kan åhörarna erhålla inspelning av mycket god kvalité.

Rättens ljudupptagning från förhör utgör allmän handling och kan begäras ut av medborgarna i enlighet med Tryckfrihetsförordningen.

 

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 year 8 months ago - 1 year 8 months ago #4 by Editor
JO-beslut från 2020

Det finns inte någon allmän regel om förbud mot ljudupptagning eller ljudöverföring under ett sammanträde motsvarande den som gäller för fotografering och annan bildupptagning (se 5 kap. 9 b § RB). Ljudupptagning eller ljudöverföring vid sammanträden är som utgångspunkt tillåtet. Rättens ordförande har dock möjlighet att besluta om förbud.

Ordföranden får förbjuda ljudupptagning eller ljudöverföring som görs av någon annan än rätten under ett förhör, om det kan antas att upptagningen eller överföringen besvärar den som hörs i sådan grad att det påverkar utredningen negativt (5 kap. 9 c § RB). [. . .] särskild försiktighet bör visas när det är fråga om att förbjuda en inspelning som görs av en part eller ett ombud för part (se prop. 1979/80:87 s. 10).

Ordföranden ska enligt en allmän regel upprätthålla ordningen vid rättens sammanträden och besluta de ordningsregler som behövs (5 kap. 9 § RB). Han eller hon kan också med stöd av den bestämmelsen besluta om förbud att ta upp eller överföra ljud från sammanträdet t.ex. om själva upptagningstekniken i sig stör ordningen. (Se a. prop. s. 5 f. och JO 2007/08 s. 33.)

Nämnas bör även den allmänna bestämmelsen beträffande åhörare – den gäller alltså inte parter och ombud – enligt vilken elektronisk utrustning som kan störa ordningen eller användas för att ta upp bild (t.ex. mobiltelefon) ska vara avstängd och undanstoppad (5 kap. 9 d § RB).

Ordföranden får besluta om undantag om det finns skäl för det. Bestämmelsen infördes 2019 i samband med andra ändringar i 5 kapitlet.[. . .]  I sammanhanget förtjänar det att framhållas att ett beslut om stängda dörrar inte heller innebär en inskränkning i en enskilds rätt att göra en ljudupptagning, även om det då kan finnas anledning att också särskilt förbjuda detta (se a. prop. s. 11).

[. . .] Vad som anses vara ordningsstörande eller innebära ett olämpligt beteende i rättssalen är ytterst beroende av bedömningar som ordföranden måste göra i varje enskilt fall (se Fitger m.fl., Rättegångsbalken [3 juni 2022, version 92, JUNO], kommentaren till 5 kap. 9 § RB). Offentlighetsprincipen är emellertid en grundläggande princip i den svenska rättegångsordningen. I det nu aktuella avseendet innebär denna princip att ljudupptagningar vid sammanträden generellt bör tillåtas i största möjliga utsträckning och att det måste finnas starka skäl för att göra inskränkningar. För en part och dennes ombud kan dessutom en ljudupptagning vara värdefull under sakens fortsatta handläggning eller inför ett eventuellt överklagande. Därför bör särskild försiktighet visas med att meddela sådana personer förbud. (Se prop. 1979/80:87 s. 8 f.)

(JO-Beslut Dnr: 8765-2020)

Observera!
"För en part och dennes ombud kan dessutom en ljudupptagning vara värdefull under sakens fortsatta handläggning eller inför ett eventuellt överklagande."

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.076 seconds
Powered by Kunena Forum